The health blog

Articles, interviews and tips helping you achive a healthier lifestyle.

Blogg

Kolhydrater - vår vän eller fiende?

Som näringsfysiolog drivs jag av fascinationen över vår fantastiska kropp och inte minst det faktum att vi kan påverka vår hälsa och välmående med vad vi stoppar i oss. Vi kan självklart inte påverka allt. Allt hänger inte på kosten men en del saker, sjukdomar och besvär har stark koppling till vad och hur vi äter. En sådan sak är risken att drabbas av typ 2- diabetes vilket har gjort att jag intresserat mig särskilt för detta område.

Kristina Andersson

May 27, 2021

Blogg

Vad är prediabetes och vad kan man göra åt det?

Prediabetes är ett förstadium till typ 2-diabetes. Blodsockret vid prediabetes är lätt förhöjt, högre än normalt men lägre än för att kunna ge diagnosen typ 2- diabetes. Prediabetes brukar utvecklas smygande och pågå under många år innan man utvecklar typ 2 diabetes. Höga blodsockervärden ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar därför kan prediabetes ibland upptäckas i samband med tex en hjärtinfarkt innan man har hunnit utveckla typ 2-diabetes. Prediabetes ger oftast inga symtom således är tillståndet svårt att upptäcka i tid och många lever med en odiagnostiserad prediabetes alldeles för länge.

Shadan Vesterback

May 20, 2021

Blogg

Den enkla vägen till träningsvana

Tränar du oregelbundet, periodvis eller inte alls? Vet du att du borde träna, men inte vad eller hur du ska komma igång? Önskar att det fanns enkla råd för att komma igång? Om du svarade ja på någon av dessa frågor är du inte ensam. De flesta vet att de borde träna, men lyckas inte komma igång. Och många av de som kommer igång, lyckas inte hitta en hållbar träningsvana utan slutar inom sex månader. Varför är det så? 

Johan Arnelind

Apr 09, 2021