Energi på ett kick – 3 enkla andningsövningar som du kan göra hemma

Yogobe Oct 31, 2022

Det är lätt att sträcka sig efter en kopp kaffe när tröttheten börjar smyga sig på, men genom att göra andningsövningar kan du få en snabb energikick – utan koffein! Här tipsar vi om tre enkla andningsövningar som piggar upp. 

Andas dig pigg – kom igång med andningsövningar hemma

Andningen är vår primära energikälla – vi klarar oss inte många minuter utan att andas. När vi är stressade så har vi en ytlig andning, som är begränsad till övre delen av vår bröstkorg och när vi är lugna och avslappnade andas vi djupare, hela vägen ner till magen. För det mesta sker vår andning helt av sig själv, utan att vi behöver tänka på den. Men vi kan också välja att själva styra hur vi andas med hjälp av andningsövningar, det som inom yoga kallas för pranyama.

Du behöver inte hålla på med yoga för att göra andningsövningar. Det finns många olika tekniker, både enkla och mer avancerade, som hjälper till att lugna ner dig när du är stressad och att frigöra energi när du känner dig trött och ofokuserad. 

Tre enkla andningstekniker som fyller på med energi

Dessa enkla andningstekniker ger dig energi och fokus. Du kan göra dem hemma eller var du än befinner dig. Hitta en lugn plats och sätt dig bekvämt. När du har kommit in i teknikerna kan du öka antalet andetag eller rundor. Den ökade syresättningen kan ibland ge upphov till lite yrsel under andningsövningarna. Om du upplever det – ta en paus och låt andningen gå tillbaka till autopilot igen.

Det mättade andetaget

Den här andningstekniken är ett perfekt sätt att börja bekanta sig med sin andning och andetagets olika delar samt hjälper dig att skapa medvetenhet kring din andning. 

Eldandning

Eldandning är en kraftfull men enkel andningsövning som ökar kroppens syresättning och ger dig en snabb energiboost.  

Surya Bhedana

Surya Bhedana, andning genom den högra näsborren, är en andningsteknik som stimulerar kroppens högra sida.Tekniken  fyller på med energi och hjälper dig att fokusera. 

 

Lär dig mer om din andning på Yogobe

Du hittar fler andningsövningar, tekniktips och föreläsningar om andning i Yogobes videobibliotek. För att kunna ta del av en video behöver du vara inloggad som aktiv medlem. Är du ny till tjänsten kan du testa gratis i 14 dagar (provperioden övergår inte per automatik i en betalande prenumeration).

Onlinekurser köps separat och kräver ingen prenumeration.

Upptäck mer om Yogobe här.