6 tips för att motverka trötthet i klimakteriet

Hannah Lindström May 17, 2022

Att vara extra trött och känna sig dränerad är inte ovanligt i klimakteriet. Dels på grund av hormonfluktuationer men även på grund av effekten av sämre sömn och värmevallningar som är vanliga symptom för kvinnor i klimakteriet. Olivias grundare Hannah Lindström ger sina 6 bästa tips för hur man kan motverka den ökade tröttheten som många upplever i klimakteriet. 


Ingen har sagt att livet är lätt. Det är oftast mycket att stå i och man kan lätt känna sig trött och utarmad. Klimakteriet bidrar även en hel del till detta med dess hormonella svängningar, förhöjda stressnivåer och för många sämre sömn på kuppen vilket ofta kan orsaka ytterligare energibrist. Men känslan av ökad trötthet behöver inte vara ett livslångt faktum. Lite extra fokus på sömn, vila, stresshantering och träning är de bästa sätten att fylla på energinivån. 

 

Klimakterieappen Olivia ger sina 6 bästa tips: 

 

Undvik alkohol och koffein

Vi vet, vi vet. Hatar du oss? Men den här är så viktig att den måste få komma först i listan. Det där glaset vin vid 21.00 kan tyckas hjälpa dig att somna in snabbare, men alkohol metaboliseras i kroppen när du sover och producerar en förening som kallas aldehyd. Aldehyd blockerar REM-sömn, så även om du får dina 8 timmar kommer du eventuellt inte att känna dig utvilad trots allt. 

Hur fungerar det när det kommer till koffein? Med en livslängd på i snitt tio timmar kommer eventuellt kaffet efter lunchen med största sannolikhet att finnas kvar i ditt system sen när du går och lägger dig, beroende på hur just din kropp metaboliserar koffein. Håll dessa te- och kaffepauser till en strikt morgonvana, eller undvik koffein helt om du vet att du är känslig. 
 

Ha en avkopplande sömnrutin

God sömn är hörnstenen för ett gott fysiskt och psykiskt välbefinnande. Det är därför viktigt att skapa en nattrutin som ger din hjärna utrymme att varva ner och slappna av helt, eftersom detta hjälper till att främja djup, återställande, sömn.

Det absolut bästa tipset vi någonsin kan ge dig? 

Få solljus varje morgon

20-30 minuter av solljus på morgonen gör underverk för din dygnsrytm, som är din kropps inre klocka. Detta hjälper dig att naturligt känna dig sömnigare vid rätt tidpunkt på kvällen. Fortfarande inte övertygad? Solljus ger dig en serotoninboost, som hjälper kroppen med att lindra ångest och främja känslor av lycka! 

 

Skriv dagbok

Att skriva dagbok är ett sätt att skapa känslomässig vila. Har du någonsin tänkt på hur alla dina olika tankar och bekymmer tynger dig? Att sätta pennan på papper är ett fantastiskt sätt att lätta den mentala bördan och hjälpa dig att bearbeta dina känslor.

Detta fungerar både som en del av en morgonrutin för att rensa tankarna inför dagen som kommer, eller som en avkopplande kvällsaktivitet. Du kan bli förvånad över hur dagboksskrivande kan frigöra massor av härlig mental energi.

 

Få in träning och fysisk aktivitet i din vardag

Studier visar att måttlig till hög fysisk aktivitet förbättrar känslan av energi hos postmenopausala kvinnor. Svårt att motargumentera med de bevisen, eller hur? Men vi tänker inte säga till dig att börja träna inför ett maraton om det inte är din grej. Det är självklart bäst att hitta den sortens träning som du tycker är rolig och engagerande – annars löper man högre risk för att inte fortsätta med det. 

Det ska vara roligt att röra på sig! Har du alltid velat testa styrketräning? Vad sägs om en badmintonmatch varje vecka med din partner eller nära vän? Eller ett ypperligt tillfälle att träffa nya kompisar genom att börja på en ny aktivitet? Man kan alltid testa sig fram. 


Vikten av vardagsmotion kan kännas uttjatad men - det gör skillnad! Här är några enkla tips för att få upp pulsen och energin i dagen med vardagsmotion 

 

 

Boka in lugnare dagar

Det är viktigt att schemalägga lugnare aktiviteter eller till och med hela dagar av absolut ingenting. I dagens moderna virvelvindstillvaro kan det vara svårt att få tid för dig själv. Så se till att schemalägga stunder för dig själv. Genom att göra det kan din hjärna vila ordentligt och ladda om från alla dagliga intryck och tankar som kan leda till ökad trötthet. Varför inte testa en lång promenad i skogen utan musik i öronen och bara ta in omgivningen och lyssna på fågelkvittret? Eller en mysig stund med din favoritbok eller kanske ett långt och skönt bubbelbad? Vad det än är som får dig att komma ner i puls och känna inre lugn. 

Nu har du fått sex enkla tips som du redan nu kan implementera för att öka dina energinivåer. Och vill du ha ett sista tips? Ladda ner Olivia-appen, som för närvarande är gratis för Apple-användare. Där hittar du en skattkammare av information om hälsa i klimakteriet samt tips och råd för att navigera lättare i detta skede av livet. Vi ses där! 

 

Besök Olivia här