Känslan styr hur du äter

Storstockholms Diabetesförening Dec 19, 2022

Många av oss har funderat…

... varför äter jag fel, när jag vet hur jag ska äta rätt?

... varför står jag inte emot suget av att stoppa något i munnen?

... varför kan jag inte behålla min viktnedgång?

Du har kunskapen och vet egentligen precis vad du ska göra för att inte lägga på dig de där extra kilona. Ändå smyger sig vikten upp och plötsligt har trivselkilon blivit till övervikt. Från bara lite rund om magen till att plötsligen risken för sjukdomar, såsom högt blodtryck och diabetes, är en verklighet.

Men varför blir det så här och vad kan man göra åt det? Lisbeth Stahre, medicine doktor, har utvecklat en behandlingsmetod för övervikt och fetma – som enligt studier vid Karolinska Institutet ger bättre resultat än andra viktminskningsprogram. I sitt arbete som KBT-terapeut såg hon att för många låg problemet i negativa tankar som utlöste negativa känslor. Det kunde handla om stress, besvikelser, traumatiska händelser, relationsstrul – det mesta i vardagen som kunde leda till negativa känslor. När man var besviken eller mådde dåligt så åt man gärna. Det gör att man mår lite bättre en stund. Man stoppar något i munnen för att man kanske känner sig lite stressad men också när vi vill fira. Äta mycket och gott är också något som för stunden kan göra en glad. Hon konstaterade att nyckeln till varför man åt för mycket till mångt och mycket handlade om känslor.

En metod som hjälper dig identifiera orsaken till överätande

Lisbeth utarbetade en metod, Stahremetoden, som är ett program där deltagaren ska bli medveten om orsakerna till varför hen äter för mycket – och ges verktyg att göra något åt problemet. Programmet börjar med att deltagaren varje kväll i en vecka beskriver vad som har hänt under dagen, hur man har mått, hur man har tänkt, vad det har väckt för känslor – och vad man har ätit.

Efter bara några dagar ser de flesta deltagare  ett mönster; sambandet mellan ätande och känslor. När deltagaren har konstaterat sambandet mellan vilka känslor det är som får hen att äta, försöker man hitta verktygen för att komma till rätta med det.
 

Om känslan är stress, kan det hjälpa att ställa sig frågor som:

Programmet handlar om att identifiera tankar och känslor och att hantera dem.

Tillsammans med andra kan du nå resultat

Programmet pågår vanligen under 13 träffar och tillsammans i grupp med en handledare läser man och följer Lisbeth Stahres metod. Programmet är vetenskapligt utvärderat i flera studier. Genom att göra programmet tillsammans lär man sig av varandra och känner stöd både från handledaren och de andra i gruppen. Storstockholms Diabetesförening erbjuder programmet med kursstart i februari 2023. Är du intresserad kan du läsa mer på ssdf.nu.