Lopp är för alla - oavsett om du är nybörjare eller rutinerad

Erik Sjöbeck Jun 20, 2022

Att anmäla sig till ett lopp kan kännas som ett stort åtagande. Kommer jag att klara av det? Hur ska jag hålla motivationen uppe? Redan genom att anmäla dig har du kommit en bra bit på väg. Att ha en målsättning och ett faktiskt datum att ta sikte på kan göra det lättare att planera din träning och se till så att den faktiskt blir av.

Vi på Health Integrator vill tillsammans med RaceID lyfta loppevent för dig som inte, eller kanske aldrig, genomfört något lopp och hoppas kunna inspirera och peppa dig till att faktiskt ta steget. 

En av de största anledningarna till att majoriteten väljer att delta i lopp är för upplevelsen och många gör det för att känna den gemenskap som lopp av alla sorter ger. Kilometrarna känns också oftast lättare när man delar sträckan med andra. Om du själv tagit steget att anmäla dig och springa på egen hand kommer du garanterat få energi av övriga deltagare, publik, dela erfarenheter med nya människor och vem vet, kanske hittar du en ny träningskompis under loppet? 

Att fysisk aktivitet, som till exempel konditionsträning, har många positiva effekter på nästan hela kroppen, som att du blir mindre stressad och sover bättre påverkas också hjärnan när du rör på dig, det är inga nyheter. När du får upp pulsen frigörs vissa ämnen i hjärnan, bland annat dopamin, serotonin och endorfiner som gör att du snabbt kan få mer energi och bli gladare. Dessa positiva effekter är värda att ha i åtanke när vi tvivlar på vår egen kapacitet att uppnå våra målsättningar. 

Det är resan som är målet - Erik Sjöbeck från RaceID ger sina bästa tips

Oavsett om du jagar en viss tid, tänker dig att du ska ta dig från punkt A till B eller om du vill ha den där fantastiska dagen med en vän, så kommer loppet att ge dig ett syfte med din träning. Därför är vårt bästa tips att ta steget att anmäla sig. När anmälan väl är gjord är målet också satt. Då ger du dig själv förutsättningar för genomförandet och målet blir tydligare - oavsett vilken nivå du är på och oavsett prestation kommer du vara en upplevelse rikare och bli stärkt av känslan att du faktiskt antog utmaningen - oavsett vad resultatet blir. 

Lopp är ett bra sätt för dig som vill testa något nytt och det finns idag en uppsjö av lopp av inom många olika kategorier samt mindre traditionella lopp så som traillopp. Har du aldrig rört dig i skogen kan den typen av lopp vara ett perfekt sätt för dig att upptäcka en helt ny typ av rörelse. Att springa eller gå på stigar ger din kropp och huvud helt nya intryck som för många har varit en vändpunkt till att man börjat med fysisk aktivitet igen. 

 

Tips för att komma igång!

 

Se RaceID:s tipslista på lopp för nybörjare såväl som rutinerad här.