Nytt år, nya löften & nya vanor! - Dags att göra 2021 till hälsans år?

Johanna Helinder Jan 1, 2021

Vi har gått in i ett nytt år! Och just denna övergång från det förra året till det nya året känns kanske för många extra hoppfullt. Som att nya möjligheter kommer med 2021. Inte helt ovanligt brukar många avge ett eller annat nyårslöfte i samband med det nya året, något som kan vara mer eller mindre svårt att hålla. 

De vanligaste nyårslöftena som avges har att göra med beteendeförändringar kopplat till fysisk hälsa och träning (ca 33%), viktnedgång (ca 20%), förändrade matvanor (ca 13%) och mental hälsa och sömn (ca 5%). Detta framkommer i en nyligen publicerad studie gjord på >1000 st deltagare. Resultatet från samma studie visar att framgångsfaktorn för de deltagare som det gick bäst för berodde på HUR nyårslöftet utformades. Alltså, det nya önskade beteendet eller vanan formuleras i termer av ett närmandemål, det vill säga att löftet utgår ifrån att man börjar eller tillför något i sin livsstil snarare än att man ska undvika eller sluta med något. Till exempel en omformulering från “jag ska sluta äta godis och gå ner i vikt” till “ jag ska börja äta frukt flera gånger om dagen”. Det är svårare att sudda ut och radera beteenden än att ersätta dem med andra. Med det sagt är det inte alltid helt lätt att formulera så konkreta mål, nyårslöften, att de går att hålla över tid.  

 

 

Här följer några ytterligare tips på hur du kan formulera mål som du vill uppnå. Gör målet/målen så SMART som möjligt:

När målet/löftet är formulerat kan det justeras med något eller flera delmål som “firas” när dessa uppnåtts. Ytterligare ett sätt att förankra och få stöd i sina avlagda nyårslöften är att berätta om dessa för andra. Det ökar dina möjligheter att lyckas med beteendeförändringen. Att jobba med påminnelser i kalender, i telefonen, på kylskåpet eller liknande gör att du blir påmind och har du av någon anledning inte kommit igång eller kommit av dig finns alltid en ny morgondag där du kan starta om på nytt. 

Gott Nytt 2021 - vad kan du göra för att skapa förändring i ditt liv? Låt 2021 bli hälsans år!
 

Referens: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234097