top of page

Min resa mot ett hälsosammare liv

I den här artikeln delar Susanne, som har varit en klient hos Health Integrator sedan 2021, med sig av sin personliga resa mot att leva ett hälsosammare liv.


Jag växte upp i en familj där rökning var normen och där mat och motion aldrig ansågs som viktiga faktorer för en sund livsstil. Trots att ingen i min familj verkade överviktig eller ohälsosam, skulle det senare i livet visa sig vara en grogrund för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och problem med sköldkörtelhormoner. Jag, mina föräldrar och mina syskon har alla fått uppleva dessa konsekvenser i olika mått.


Under perioder deltog jag i olika idrottsliga aktiviteter, men jag hade svårt att upprätthålla någon form av kontinuitet. Jag kände mig alltid som "rund" och hade, precis som så många andra, testat alla bantningsmetoder som någonsin publicerats i veckotidningar. Fram till 30-årsåldern var jag dock normalviktig.

Efter många års kamp med ofrivillig barnlöshet blev jag äntligen gravid med tvillingar. Vid en rutinmässig glukostest visade det sig att mitt blodsockervärde var mycket högt, och jag fick diagnosen graviditetsdiabetes (diabetes typ 2). Läkaren förklarade snabbt riskerna med havandeskapsförgiftning och kopplingen till åldersrelaterad diabetes. Denna händelse, tillsammans med rädslan för att min graviditet skulle äventyras, blev startskottet för mitt intresse av att minimera riskerna. Jag sökte upp en dietist som gav mig en grundlig lektion om hälsosam kost, undvikande av sockerfällor, kolhydrater och fleromättade fetter.


Flera år senare, i samband med en skilsmässa, bestämde jag mig för att sluta röka och började träna, särskilt löpning. Trots att jag levde ett hälsosammare liv, visade en blodprovtagning hos min vårdcentral fortfarande att mitt långtidssockervärde var förhöjt. Det var då jag fick höra om möjligheten att delta i projektet med Health Integrator. Jag blev antagen, och det blev början på två år som gav mig många insikter och förbättrade min hälsa avsevärt. Idag ligger mitt blodsockervärde klart under gränsen för diabetes typ 2. Jag har bytt ut mycket av min övervikt mot muskler.


Under hösten och vintern 2022 drabbades jag av psykisk ohälsa på grund av en komplex livssituation med jobbstress, hjärtesorg och ensamhet. Träningen och strävan efter en bättre hälsa, tillsammans med de givande samtalen med min hälsocoach, gav mig idén att för första gången ge mig ut på en resa, utan resesällskap. Jag anmälde mig till en träningsresa med destination Portugal, arrangerad av Springtime. Det blev den bästa medicinen för mig!


Under resan kom jag i kontakt med olika träningsformer och fick umgås med människor som delade samma intressen. De flesta av oss hade också någon form av hälsoutmaning eller skada att hantera. Riktiga hjältar!! Efter att jag kom hem tog jag mod till mig och anmälde mig till WE Arlanda stad: CrossFit. Sedan mars 2023 har jag deltagit i två pass i veckan där. Inget pass är det andra likt, och jag utvecklas ständigt. Träningen har rehabiliterat mig från skador i ben, rygg och axlar. Jag löper också 1-2 gånger i veckan utan smärta.

Vid 61 års ålder är jag nu betydligt starkare, friskare och mer hälsosam än jag var när jag var 30. Jag vill rikta ett stort tack till Health Integrator för att jag fick möjlighet att delta och tillgång till den mångfald av resurser som erbjuds på marknadsplatsen. Ett varmt tack till Linda för din coaching och våra uppmuntrande samtal. Jag är också tacksam mot mina CrossFit-tränare för er ständiga support och omtanke. Slutligen vill jag tacka alla som har bidragit till att jag är där jag är idag. Ni är många! Ingen är stark på egen hand; en hjälte har alltid ett team som tror på och stöttar denne.


Ett sista budskap till alla: Det är helt normalt att tappa lusten, motivationen och energin ibland. Oroa dig inte; det är aldrig för sent att börja om. 😊


Hälsningar, Susanne


133 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Oct 12, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Fantastiskt, vilken inspiration du är!

Like
bottom of page