top of page

Så slipper du bli trött efter semestermaten

Ledighet och semesterfirande betyder för många av oss att det blir mycket mat och dryck. Och sommarsemestern är en tid då det är lätt att äta lite för mycket av det goda och då matkoman kommer som ett brev på posten. Då finns det en del ganska enkla knep för att hålla blodsockret i balans och därmed ha energi till det man vill göra under semestern. Här delar nutritionsspecialisten Dr. Elin Östman med sig av sina bästa tips om hur du håller dig pigg hela dagen.


  • Kul tillsammans i köket

Fördela arbetet! Är det en eller ett fåtal personer som står för inköpen och matlagningen? Det är inte ovanligt att de personerna blir utmattade av ren matlagningsansträngning när allt väl står på bordet. Dela på arbetet så rättvist det går, ha kul under tiden och fundera över vad ni verkligen vill ha på bordet.  • En klassiker - Varannan vatten

Alkoholen, som för många hör sommaren till, bidrar starkt till den där dästa känslan efter maten. Satsa på att dricka lite mindre, kanske belöna dig själv med drycker av lite högre kvalitet istället. Och drick (minst) varannan vatten.

  • Ta dig tid att njuta

Allt det goda på bordet när det vankas semester, kan lätt locka oss att äta mycket mer än vad vi egentligen behöver. När stora mängder proteiner och fett ska smältas fokuserar kroppen på matsmältningen och vi blir trötta. Grönsaker fyller upp utan att tillföra så mycket energi och en fräsch sallad är ett självklart och nyttigt inslag i sommarmaten. Det är också bra att äta långsamt och bara av sånt du verkligen tycker om. Och glöm inte att spara lite plats för jordgubbarna!

  • Tar du blodsockret på en åktur?

Om godis, kakor och glass brukar finnas inom räckhåll när sötsuget kommer är det svårt att stå emot. Kanske slinker det ner en glass eller kaka då och då under semesterdagen. Dessutom innehåller ju mycket av semestermat och dryck mer socker än vi kanske tänker på. Resultatet blir ett blodsocker som åker upp som en sol, ner som en pannkaka och horisontalläget känns bara så oemotståndligt. Ät sånt du tycker om, men försök undvika småätandet som får blodsockret att åka bergochdalbana. Undvik de söta dryckerna så mycket du kan, drick vatten istället! På så sätt kan du också minska ditt sötsug.

  • En dans förlänger livet

Upp och hoppa! Att röra på kroppen gör underverk för blodsockerbalansen. Att dansa, ta en simtur eller en promenad på stranden är bra sätt att ge både kroppen och knoppen det de behöver.  • Ät lagom

När det smakar gott vill vi gärna äta mycket. Ät lite långsammare, hämta mat i omgångar och ta bara av det du verkligen vill ha, så slipper du bli övermätt och håller dig pigg längre.


Vikten av ett normalt blodsocker

Många maträtter innehåller snabba kolhydrater som får ditt blodsocker att stiga både snabbt och onödigt mycket. Kroppen reagerar då med att trycka ner blodsockret igen. Ofta till en ännu lägre nivå än före maten. Det är i den här dalen du börjar känna "efter-maten-tröttheten" och sötsuget kommer krypande.

Ett normalt blodsocker utan kraftiga dalar och höga toppar kan få dig att må bättre, orka mer, hålla vikten och undvika livsstilssjukdomar. Allt om hur du kan uppnå och bibehålla normala blodsockernivåer läser du i vår stora guide till ett normalt blodsocker.


Dr. Elin Östman, Nutritionsspecialist

 

105 visningar2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Jul 03, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Enkelt. Tydligt. Okomplicerat. Bra inlägg @Elin Östman!


Like

Guest
Jul 03, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Bra tips!

Like
bottom of page