top of page

Träningsstavar med fjädring - en underskattad träningsform?Dagens samhälle har tyvärr skapat goda möjligheter att leva ett helt liv i soffan eller framför datorn. Med hjälp av dagens teknik kan många arbeta hemma, beställa mat, köpa kläder och se på film utan att behöva röra på sig. Om vi behöver gå ut tar vi hissen, bilen eller elskotern o.s.v. Om vi blir sjuka så kan vi träffa läkaren digitalt, något som det finns både för-och nackdelar med. På grund av detta behöver vi leta aktivt efter sätt att röra på oss och ta varje tillfälle som ges till rörelse.
Vid min ytterdörr står mina träningsstavar med fjädring. Tillgängliga och inbjudande. Nej, jag är inte 100 år och behöver hjälp med balansen. Mina träningsstavar är inställda på 6 kilos motstånd, men jag kan ändra dem till stumma (utan vikt/motstånd ) om jag vill. Många kvinnor har förstått träningsformen sedan länge medan vi män verkar ligga efter. Hur känns det om folk tittar på mig när jag är ute och går med mina stavar? (Jag är man och runt 50 år). Det är helt ok. Jag gillar inte att springa maraton eller gå på karateklubben. Nej, det vill jag inte. Det passar inte mig. Ja , jag tränar på gym ibland men trivs bäst med mina fjädrande stavar. För mig är det ett extra plus att det är skonsamt för kroppen och effektivt. Och det är faktiskt ganska roligt.


Hur känns det att gå med träningsstavar med fjädring? Det är faktiskt som att åka längdskidor. Du aktiverar 80 % av kroppen och du får en förbränning som är upp till 80 % bättre än en promenad utan stavar. Ibland när jag är ute och går känner jag mig som Gunde Svan eller Thomas Wassberg. Eftersom det påminner om att åka längdskidor. Jag fantiserar att jag är med på 5 milen och det är tätt med folk som hejar och ropar. I nedförsbackar brukar jag vila och faktiskt lyfta upp stavarna. Men i uppförsbackar kämpar jag på. Sätter ned staven rejält, trycker ned i botten, långa kliv och trycker på. Pulsen stiger. Jag gör ett ryck. Jag lämnar norrmannen och finnen bakom mig. Jag hör hur de suckar och stönar, men jag är stark. Jag kommer vinna det här.

Med stavarnas hjälp stiger pulsen efter några minuter och man involverar fler kroppsdelar såsom armar och axlar. Stavarna är lätta att ta med sig och enkla att använda. Med bekväma skor och stavarna till hands kan du motionera så fort du kommer utanför dörren. En billig investering i hälsan om du ser till att de används! Mitt knep är att ha dem stående precis innanför dörren, på så sätt blir jag påmind varje gång jag är på väg ut och behöver ingen mer förberedelse för att få till rörelse.

Kanske blir det du och jag som ses med varsitt par stavar vid nästa promenadtillfälle?

Vilken kategori tillhör du i dag? Går du med eller utan stavar? Skriv och berätta Fredrik.Strandberg@Kunskapsstrategi.se.41 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page