top of page

En hälsoresa från pre-diabetes till energi och förändring.

Maria N blev deltagare i Region Stockholms-programmet för pre-diabetiker i mars 2021, och nu, mer än 2 år efter programmets start, samtalar vi med henne om hennes resa.

Vad gjorde att du sökte till RS-programmet?

Det är väldigt hårt belastat av diabetes i släkten och jag fick en rekommendation från min mor att söka hälsoprogrammet. Att jag hade för höga långtidssockervärden och var i riskzonen för typ 2-diabetes var faktiskt en chock för mig. Jag insåg att jag vägde lite för mycket, men jag trodde inte att det skulle utgöra en sådan fara. Det var först senare jag upptäckte att en del av mina hälsoproblem hade samband med höga blodsockernivåer i kroppen.


Hur startade din hälsoresa?

Det första som hände var att min coach starkt rekommenderade mig att delta i en utbildning med en diabetessjuksköterska. Det var verkligen en startpunkt då jag förstod vad som händer i kroppen. Det var inte roligt, men det var viktigt att få insikt i vad diabetes kan orsaka och hur det metabola systemet fungerar. Jag tror att min resa inte hade varit densamma utan den här utbildningen.


Använde du någon specifik strategi?

Jag valde en strategi som fungerade bäst för mig som person: att mäta blodsockret regelbundet. Det är viktigt för mig att få information. På Health Integrators Marknadsplats köpte jag en diabetesmätare. Där kunde jag svart på vitt se hur blodsockret svängde, och jag kunde börja förstå. Det var en enorm lättnad att kunna mäta och se!


Sedan efter det började en långsam omställning av vanor. Jag förändrade matvanor först och sedan träningen. Jag fick tips av hälsocoachen att skaffa gåstavar, och det har varit mycket uppskattat. Jag köpte dem på Marknadsplatsen och har använt dem i princip hela tiden. Det skulle vara en ganska stor utmaning att börja springa om man inte har gjort det på 10 år. Då är det bättre att ta det successivt och sedan gå vidare till nästa steg.


Vilken roll spelade coach i det här vägvalet?

Hon hjälpte mig att förstå hur saker hänger ihop. Hon är extremt kunnig, och jag kände att hon har stor kunskap inom området. Hon försökte få mig att gå i en lagom takt, att inte göra en 180 graders omvändning, utan ta det steg för steg. 'Du ska inte göra någon tillfällig förändring, du ska göra något du kan leva med.' Det är så hon coachade mig. Hälsocoachen har lärt mig att lära känna mig själv, att utgå från vad jag känner och varför, och sedan se vad jag kan göra åt det hela.


Gick det alltid bra att följa hälsoplanen?

När mina livsförhållanden förändrades och jag bytte jobb, blev det svårare att följa mina nya vanor, och jag återgick till de gamla. När jag träffade coachen då, pratade vi mest om stress och hur viktigt det är att arbeta på att minska stressen. Stress kan utlösa förändringar i kosten, och detta kan i sin tur påverka sömnen. Det var bra att ha stödet under den här perioden. Det hjälpte mig att återgå till de nya vanorna.


Vad har du för resultat nu efter två år?

Jag tycker att jag har genomgått stora förändringar på en relativt kort resa. Jag har gått ner 8 kilo, mitt blodsocker har sjunkit och stabiliserats så att jag inte längre är i riskzonen för diabetes typ 2.


Min största vinst är att jag känner mig så mycket piggare. Jag insåg inte att jag var trött tidigare och att detta var kopplat till min blodsocker. Tidigare kunde jag längta efter att få vila under dagen, jag somnade så fort jag satte mig ner. Jag hade stora sömnproblem, och de är helt borta nu. Idag går jag upp kring 6.30-7 och är sedan vaken hela dagen. Det är otänkbart att jag skulle vilja ligga och sova. Jag har lärt mig att leva på ett helt nytt sätt, och min energi är så mycket bättre!


Har du fått något oväntat resultat?

Ja! Min resa inneburit en livsstilsändring för hela familjen. Vi äter idag på ett helt annat sätt. Eftersom jag blev så engagerad blev de nyfikna och följde mitt exempel. Vi har ersatt morgonjuicen med bär och äter mer fiberrika produkter. Vi inleder alltid med en sallad. Det ger oss en längre måltid och mer tid att umgås med varandra.


Den andra överraskningen är att jag har löst andra gamla hälsoproblem som smärta i foten. Att jag plötsligt behövde träna ledde till att gamla skador kom fram. För att kunna följa min hälsoplan behövde jag prioritera det som jag inte hade prioriterat på länge. Idag är jag tacksam för det.


Hur har du tänkt fortsätta din resa under de kommande åren i programmet?

Jag kommer fortsätta att gradvis minska i vikt. Nästa steg för mig är att fokusera mer på att förbättra min kondition och styrka.


Med en mening har jag lärt mig att ta hand om mig själv långsiktigt och jag kommer att fortsätta att leva så. Jag vill vara aktiv under hela mitt liv. Det har blivit min drivkraft; jag tänker på livskvalitet nu, och det är viktigt för mig att ha tillräckligt med energi för att orka allt jag vill göra.


 

Vill du ta ett helhetsgrepp om din hälsa? Är du en chef som vill att dina medarbetare ska trivas och prestera? Du är välkommen att höra av dig till oss på Health Integrator!
136 visningar3 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3件のコメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
ゲスト
2023年11月08日
5つ星のうち5と評価されています。

Jag vill också ta del av programmet

いいね!

ゲスト
2023年10月05日
5つ星のうち5と評価されています。

Hur kommer man med i programmet?

いいね!

ゲスト
2023年9月18日
5つ星のうち5と評価されています。

Inspirerande!

いいね!
bottom of page