top of page

Min resa mot ett hÀlsosammare liv

I den hÀr artikeln delar Susanne, som har varit en klient hos Health Integrator sedan 2021, med sig av sin personliga resa mot att leva ett hÀlsosammare liv.


Jag vÀxte upp i en familj dÀr rökning var normen och dÀr mat och motion aldrig ansÄgs som viktiga faktorer för en sund livsstil. Trots att ingen i min familj verkade överviktig eller ohÀlsosam, skulle det senare i livet visa sig vara en grogrund för diabetes, hjÀrt- och kÀrlsjukdomar och problem med sköldkörtelhormoner. Jag, mina förÀldrar och mina syskon har alla fÄtt uppleva dessa konsekvenser i olika mÄtt.


Under perioder deltog jag i olika idrottsliga aktiviteter, men jag hade svÄrt att upprÀtthÄlla nÄgon form av kontinuitet. Jag kÀnde mig alltid som "rund" och hade, precis som sÄ mÄnga andra, testat alla bantningsmetoder som nÄgonsin publicerats i veckotidningar. Fram till 30-ÄrsÄldern var jag dock normalviktig.

Efter mÄnga Ärs kamp med ofrivillig barnlöshet blev jag Àntligen gravid med tvillingar. Vid en rutinmÀssig glukostest visade det sig att mitt blodsockervÀrde var mycket högt, och jag fick diagnosen graviditetsdiabetes (diabetes typ 2). LÀkaren förklarade snabbt riskerna med havandeskapsförgiftning och kopplingen till Äldersrelaterad diabetes. Denna hÀndelse, tillsammans med rÀdslan för att min graviditet skulle Àventyras, blev startskottet för mitt intresse av att minimera riskerna. Jag sökte upp en dietist som gav mig en grundlig lektion om hÀlsosam kost, undvikande av sockerfÀllor, kolhydrater och fleromÀttade fetter.


Flera Är senare, i samband med en skilsmÀssa, bestÀmde jag mig för att sluta röka och började trÀna, sÀrskilt löpning. Trots att jag levde ett hÀlsosammare liv, visade en blodprovtagning hos min vÄrdcentral fortfarande att mitt lÄngtidssockervÀrde var förhöjt. Det var dÄ jag fick höra om möjligheten att delta i projektet med Health Integrator. Jag blev antagen, och det blev början pÄ tvÄ Är som gav mig mÄnga insikter och förbÀttrade min hÀlsa avsevÀrt. Idag ligger mitt blodsockervÀrde klart under grÀnsen för diabetes typ 2. Jag har bytt ut mycket av min övervikt mot muskler.


Under hösten och vintern 2022 drabbades jag av psykisk ohÀlsa pÄ grund av en komplex livssituation med jobbstress, hjÀrtesorg och ensamhet. TrÀningen och strÀvan efter en bÀttre hÀlsa, tillsammans med de givande samtalen med min hÀlsocoach, gav mig idén att för första gÄngen ge mig ut pÄ en resa, utan resesÀllskap. Jag anmÀlde mig till en trÀningsresa med destination Portugal, arrangerad av Springtime. Det blev den bÀsta medicinen för mig!


Under resan kom jag i kontakt med olika trÀningsformer och fick umgÄs med mÀnniskor som delade samma intressen. De flesta av oss hade ocksÄ nÄgon form av hÀlsoutmaning eller skada att hantera. Riktiga hjÀltar!! Efter att jag kom hem tog jag mod till mig och anmÀlde mig till WE Arlanda stad: CrossFit. Sedan mars 2023 har jag deltagit i tvÄ pass i veckan dÀr. Inget pass Àr det andra likt, och jag utvecklas stÀndigt. TrÀningen har rehabiliterat mig frÄn skador i ben, rygg och axlar. Jag löper ocksÄ 1-2 gÄnger i veckan utan smÀrta.

Vid 61 Ärs Älder Àr jag nu betydligt starkare, friskare och mer hÀlsosam Àn jag var nÀr jag var 30. Jag vill rikta ett stort tack till Health Integrator för att jag fick möjlighet att delta och tillgÄng till den mÄngfald av resurser som erbjuds pÄ marknadsplatsen. Ett varmt tack till Linda för din coaching och vÄra uppmuntrande samtal. Jag Àr ocksÄ tacksam mot mina CrossFit-trÀnare för er stÀndiga support och omtanke. Slutligen vill jag tacka alla som har bidragit till att jag Àr dÀr jag Àr idag. Ni Àr mÄnga! Ingen Àr stark pÄ egen hand; en hjÀlte har alltid ett team som tror pÄ och stöttar denne.


Ett sista budskap till alla: Det Ă€r helt normalt att tappa lusten, motivationen och energin ibland. Oroa dig inte; det Ă€r aldrig för sent att börja om. 😊


HĂ€lsningar, Susanne


128 visningar1 kommentar

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page