top of page

En hÀlsoresa frÄn pre-diabetes till energi och förÀndring.

Maria N blev deltagare i Region Stockholms-programmet för pre-diabetiker i mars 2021, och nu, mer Àn 2 Är efter programmets start, samtalar vi med henne om hennes resa.

Vad gjorde att du sökte till RS-programmet?

Det Àr vÀldigt hÄrt belastat av diabetes i slÀkten och jag fick en rekommendation frÄn min mor att söka hÀlsoprogrammet. Att jag hade för höga lÄngtidssockervÀrden och var i riskzonen för typ 2-diabetes var faktiskt en chock för mig. Jag insÄg att jag vÀgde lite för mycket, men jag trodde inte att det skulle utgöra en sÄdan fara. Det var först senare jag upptÀckte att en del av mina hÀlsoproblem hade samband med höga blodsockernivÄer i kroppen.


Hur startade din hÀlsoresa?

Det första som hÀnde var att min coach starkt rekommenderade mig att delta i en utbildning med en diabetessjuksköterska. Det var verkligen en startpunkt dÄ jag förstod vad som hÀnder i kroppen. Det var inte roligt, men det var viktigt att fÄ insikt i vad diabetes kan orsaka och hur det metabola systemet fungerar. Jag tror att min resa inte hade varit densamma utan den hÀr utbildningen.


AnvÀnde du nÄgon specifik strategi?

Jag valde en strategi som fungerade bÀst för mig som person: att mÀta blodsockret regelbundet. Det Àr viktigt för mig att fÄ information. PÄ Health Integrators Marknadsplats köpte jag en diabetesmÀtare. DÀr kunde jag svart pÄ vitt se hur blodsockret svÀngde, och jag kunde börja förstÄ. Det var en enorm lÀttnad att kunna mÀta och se!


Sedan efter det började en lÄngsam omstÀllning av vanor. Jag förÀndrade matvanor först och sedan trÀningen. Jag fick tips av hÀlsocoachen att skaffa gÄstavar, och det har varit mycket uppskattat. Jag köpte dem pÄ Marknadsplatsen och har anvÀnt dem i princip hela tiden. Det skulle vara en ganska stor utmaning att börja springa om man inte har gjort det pÄ 10 Är. DÄ Àr det bÀttre att ta det successivt och sedan gÄ vidare till nÀsta steg.


Vilken roll spelade coach i det hÀr vÀgvalet?

Hon hjÀlpte mig att förstÄ hur saker hÀnger ihop. Hon Àr extremt kunnig, och jag kÀnde att hon har stor kunskap inom omrÄdet. Hon försökte fÄ mig att gÄ i en lagom takt, att inte göra en 180 graders omvÀndning, utan ta det steg för steg. 'Du ska inte göra nÄgon tillfÀllig förÀndring, du ska göra nÄgot du kan leva med.' Det Àr sÄ hon coachade mig. HÀlsocoachen har lÀrt mig att lÀra kÀnna mig sjÀlv, att utgÄ frÄn vad jag kÀnner och varför, och sedan se vad jag kan göra Ät det hela.


Gick det alltid bra att följa hÀlsoplanen?

NÀr mina livsförhÄllanden förÀndrades och jag bytte jobb, blev det svÄrare att följa mina nya vanor, och jag Ätergick till de gamla. NÀr jag trÀffade coachen dÄ, pratade vi mest om stress och hur viktigt det Àr att arbeta pÄ att minska stressen. Stress kan utlösa förÀndringar i kosten, och detta kan i sin tur pÄverka sömnen. Det var bra att ha stödet under den hÀr perioden. Det hjÀlpte mig att ÄtergÄ till de nya vanorna.


Vad har du för resultat nu efter tvÄ Är?

Jag tycker att jag har genomgÄtt stora förÀndringar pÄ en relativt kort resa. Jag har gÄtt ner 8 kilo, mitt blodsocker har sjunkit och stabiliserats sÄ att jag inte lÀngre Àr i riskzonen för diabetes typ 2.


Min största vinst Àr att jag kÀnner mig sÄ mycket piggare. Jag insÄg inte att jag var trött tidigare och att detta var kopplat till min blodsocker. Tidigare kunde jag lÀngta efter att fÄ vila under dagen, jag somnade sÄ fort jag satte mig ner. Jag hade stora sömnproblem, och de Àr helt borta nu. Idag gÄr jag upp kring 6.30-7 och Àr sedan vaken hela dagen. Det Àr otÀnkbart att jag skulle vilja ligga och sova. Jag har lÀrt mig att leva pÄ ett helt nytt sÀtt, och min energi Àr sÄ mycket bÀttre!


Har du fÄtt nÄgot ovÀntat resultat?

Ja! Min resa inneburit en livsstilsÀndring för hela familjen. Vi Àter idag pÄ ett helt annat sÀtt. Eftersom jag blev sÄ engagerad blev de nyfikna och följde mitt exempel. Vi har ersatt morgonjuicen med bÀr och Àter mer fiberrika produkter. Vi inleder alltid med en sallad. Det ger oss en lÀngre mÄltid och mer tid att umgÄs med varandra.


Den andra överraskningen Àr att jag har löst andra gamla hÀlsoproblem som smÀrta i foten. Att jag plötsligt behövde trÀna ledde till att gamla skador kom fram. För att kunna följa min hÀlsoplan behövde jag prioritera det som jag inte hade prioriterat pÄ lÀnge. Idag Àr jag tacksam för det.


Hur har du tÀnkt fortsÀtta din resa under de kommande Ären i programmet?

Jag kommer fortsÀtta att gradvis minska i vikt. NÀsta steg för mig Àr att fokusera mer pÄ att förbÀttra min kondition och styrka.


Med en mening har jag lÀrt mig att ta hand om mig sjÀlv lÄngsiktigt och jag kommer att fortsÀtta att leva sÄ. Jag vill vara aktiv under hela mitt liv. Det har blivit min drivkraft; jag tÀnker pÄ livskvalitet nu, och det Àr viktigt för mig att ha tillrÀckligt med energi för att orka allt jag vill göra.


 

Vill du ta ett helhetsgrepp om din hĂ€lsa? Är du en chef som vill att dina medarbetare ska trivas och prestera? Du Ă€r vĂ€lkommen att höra av dig till oss pĂ„ Health Integrator!




136 visningar3 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page