top of page

BÀttre hÀlsa börjar med brÀnslet vi förser oss med

Tekniken att mÀta och tolka glukos frÄn sensorer för personer inom diabetesvÄrd och för högpresterande idrottare har funnits pÄ marknaden en lÀngre tid. Men kunskapen och erfarenheten att tolka glukosdata för att förebygga sjukdom och upptÀcka individer redan i riskzonen i Àr inte lika vedertagen. Tekniken erbjuder dessutom en möjlighet att med skrÀddarsydda rÄd stÀrka det friska och ge stöd för livsstilsförÀndringar.

Linda Bakkman Àr nÀringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. I det hÀr blogginlÀgget beskriver Linda, tillsammans med det medicinska teamet pÄ MÀta, fördelarna med glukosmÀtning i förebyggande syfte.

Varför ska vi mÀta glukosvÀrdet i 14 dagar?

Du har sÀkert sett glukosmÀtaren pÄ personer som lever med diabetes. En liten vit knapp pÄ överarmen. Det Àr en sensor som mÀter glukosvÀrdet dygnet runt. I en app i telefonen, Àr det möjligt att i realtid följa och se hur ditt glukosvÀrde pÄverkas av livsstilen sÄsom mat-, motions- och arbetsvanor. Att upptÀcka sjukdomsrisk i tid Àr viktigt för att kunna undvika hjÀrt- och kÀrlsjukdom och dess komplikationer. Idag Àr det allt fler friska som upptÀckt verktyget och som vill mÀta för att förebygga diabetes och ohÀlsa, för att optimera prestation och mÄende eller som stöd till en livsstilsförÀndring. Vi Àr alla olika, men vi alla mÄr och presterar som bÀst med glukosvÀrden inom ett relativt snÀvt intervall.



UpptÀck eventuell risk

VÄra glukosvÀrden och vÄr glukoskÀnslighet har visat sig spela en avgörande roll för sjukdomsförloppet vid flera av vÄr tids största livsstilssjukdomar. Att upptÀcka sjukdomsrisk i tid Àr dÀrför viktigt för att kunna undvika hjÀrt- och kÀrlsjukdom och dess komplikationer. Till skillnad frÄn den ögonblicksbild som ges nÀr man testar exempelvis fasteglukos (FG) eller lÄngtidssocker (HbA1c) hos huslÀkaren eller företagshÀlsovÄrden, mÀter sensorn i armen glukosvÀrdet kontinuerligt under 14 dagar. Det gör att det blir en mer rÀttvis bild, variationer fÄngas in och det kan vara effektivare för att upptÀcka huruvida man ligger i riskzonen för diabetes.

FörstÄ vad just du behöver för att mÄ och prestera som bÀst

Det Àr pedagogiskt och vÀrdefullt att förstÄ hur glukosvÀrdet reagerar pÄ olika mÄltider, aktiviteter, sömn och stress. Vi kan fÄ en förstÄelse för varför vi blir hungriga, trötta, sötsugna eller gÄr upp i vikt. Med en tydligare bild av vad vi behöver för att mÄ bra och vad konsekvenserna av vÄra val blir Àr det lÀttare att vÀlja rÀtt. Och nÀr vi vÀljer rÀtt - och fÄr en positiv Äterkoppling pÄ ett stabilt glukosvÀrde i mÄlomrÄdet uppmuntras och triggas vi att fortsÀtta. En god spiral. Det stödjer hÀlsosamma vanor betrÀffande sÄvÀl mat som motion och arbete.

Det Ă€r enkelt – du kan börja redan idag

Hur kan det gÄ till? Glukossensorn fÀster du sjÀlv enkelt och smÀrtfritt sjÀlv pÄ din överarm. Den mÀter sedan dygnet runt och du kan följa glukosvÀrdet i telefonen. Efter att mÀtperioden pÄ 14 dagar Àr klar fÄr du en rapport med en analys av din mÀtperiod. Utöver en tolkning av dina vÀrden och huruvida de Àr hÀlsosamma fÄr du konkreta förslag pÄ hur du kan spendera mer tid med de glukosvÀrden som gör att du mÄr och presterar som bÀst.

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page