top of page

Dags att leva blÄtt?

Börja inte med att sluta nÀr du vill Àndra din livsstil. Börja med att lÀgga till en ny vana hÀr, ett annorlunda sÀtt att tÀnka dÀr. Ta det lugnt, en sak i sÀnder. Efter ett tag kommer du att mÀrka att de goda vanorna puttar undan de sÀmre, utan att det kÀnns jobbigt. De dÄliga vanorna fÄr liksom inte plats lÀngre.

Rör dig sÄ mycket du kan: promenera, cykla, trÀna pÄ gym, lek med barnen, dansa. Gör vad du kÀnner för och tycker Àr roligt. UmgÄs och prata med vÀnner, familj och bekanta. TÀnk positivt. VÀnd motgÄng till medgÄng genom att se framÄt, stressa mindre och anpassa dig. Och glöm inte nattsömnen. Att sova gott Àr viktigt för hÀlsan.

Nu börjar du leva som man gör i en blÄ zon, omrÄden i vÀrlden dÀr man lever lÀnge med hÀlsan i behÄll. Vi har tagit hit deras mat- och livsfilosofi sÄ att du kan Àta och leva den pÄ nordiskt vis.

Livet i en blÄ zon

Vad har Sardinien gemensamt med Ikaria i Grekland, Okinawa i Japan, Nicoya i Costa Rica och Loma Linda i Kalifornien? ​​Alla Ă€r de blĂ„ zoner, omrĂ„den dĂ€r invĂ„narna lever mĂ€rkbart lĂ€ngre. Att de blir hundra Ă„r eller mer Ă€r inte ovanligt. Och inte bara det. MĂ„nga av de Ă€ldre har hĂ€lsan i behĂ„ll och Ă€r aktiva lĂ„ngt upp i Ă„ren. LĂ„ter det för bra för att vara sant? Risken Ă€r att det kanske Ă€r pĂ„ vĂ€g att bli det. Den vĂ€sterlĂ€ndska livsstilen har nĂ„tt flera av de blĂ„ zonerna. Nu finns det snabbmatsstĂ€llen Ă€ven dĂ€r och vĂ€garna har asfalteras, sĂ„ att det Ă€r lĂ€ttare att ta bilen Ă€n att gĂ„. Men mycket av det som fĂ„r dem att mĂ„ bra och leva lĂ€nge finns kvar, framför allt i de Ă€ldre generationerna. Vi har massor att lĂ€ra av dem och det Ă€r lĂ€tt att inspireras av deras naturliga sĂ€tt att Ă€ta och leva. Och inte minst av deras nyfikenhet pĂ„ livet och obekymrade livsstil.



Vad Àr hemligheten?

Det har forskats mycket pÄ de blÄ zonerna och det finns nÄgra olika förklaringar, som till exempel att de rör sig mycket. De gÄr, jobbar lÄngt upp i Ären och stressar mindre. De har starka familjeband, nÀra vÀnner och tydliga sociala nÀtverk. Och förstÄs, de Àter sundare. Maten i de blÄ zonerna lagas ofta frÄn grunden, enligt traditionella recept och med lokala rÄvaror i sÀsong. Kosten Àr inte fullt sÄ energirik som vÄr vÀsterlÀndska mat och följer samma principer som den traditionella medelhavskosten, (antiinflammatoriskt kostmönster). Den innehÄller mycket grönsaker, örter och frukt i sÀsong (onekligen lÀttare nÀr man bor vid Medelhavet eller i Costa Rica!), baljvÀxter som bönor och Àrtor, fullkorn i hembakta bröd eller som fullkornsris, vegetabiliska oljor som raps- eller olivolja och sÄ lite fisk, Àgg eller ost av olika slag.


Om du vill Àta som i de blÄ zonerna, vÀlj mycket grönsaker i starka fÀrger, baljvÀxter och fullkorn, varva med frukt, nötter och vegetabiliska oljor. LÀgg till Àgg, fisk, skaldjur och kyckling i mÄttliga mÀngder om du Àter flexitariskt. SnÄla pÄ rött kött, chark, socker och vitt mjöl och feta mejeriprodukter. Och Àt lÄngsamt och upplev maten med alla sinnen, sÄ du hinner njuta. DÄ blir det lÀttare att Àta lagom mycket. PÄ Okinawa, den blÄ zonen i Japan, Àr tumregeln Àr sluta Àta nÀr man Àr 80% mÀtt. DÄ hinner hjÀrnan kÀnna av mÀttnaden (det tar ca 30 minuter). DÄ Àr du 100% mÀtt nÀr du reser dig frÄn matbordet. Det kallas hara hachi bu.



Fem nycklar till god hÀlsa

Den goda hĂ€lsan hos de Ă€ldre i de blĂ„ zonerna visar hur viktigt det Ă€r med ett helhetsperspektiv pĂ„ hĂ€lsa. Den som Ă€ter rĂ€tt, men stressar mycket, rör sig för lite och sover dĂ„ligt mĂ„r sĂ€llan bra. Men ofta kĂ€mpar vi pĂ„ - man vĂ€njer sig, synd att klaga och sĂ„ vidare - men det gĂ„r att göra nĂ„got Ă„t det! Genom att lĂ€gga till nya goda vanor, blir det enklare att putta ut de sĂ€mre och ta steg för steg mot en bĂ€ttre hĂ€lsa. För allt hĂ€nger ihop. Äter du balanserat pĂ„ dagen, sover du bĂ€ttre om natten. Rör du pĂ„ dig, hanterar du stress bĂ€ttre. Stressar du mindre, minskar du sötsuget. Kanske fĂ„r det dig ocksĂ„ att leva lĂ€ngre med hĂ€lsan i behĂ„ll. Det finns en lĂ„ng rad pigga hundraĂ„ringar i vĂ€rldens blĂ„ zoner som visar att det faktiskt fungerar.

Med de fem nycklarna till god hÀlsa - hÀlsosam mat, rörelse, ÄterhÀmtning, resiliens och mÄl och mening - blir det enkelt att lÀgga till nya hÀlsosamma vanor, inspirerade av hur man Àter och lever i vÀrldens blÄ zoner, men pÄ det sÀtt som passar oss i Norden. Vi kallar det för att leva blÄtt.

Mer inspiration, recept och tips pÄ Healthy blue habits

Är du nyfiken och vill veta mer om livet i de blĂ„ zonerna och de fem nycklarna? Kika in pĂ„ bluehabits.se. DĂ€r hittar du mer information, ett stort antal recept pĂ„ hĂ€lsosam mat för veckans alla mĂ„ltider och mĂ„nga tips för en mer hĂ€lsosam livsstil.

UpptÀck mer om Healthy blue habits hÀr och Àr du anvÀndare hos Health Integrator finns Blue Habits pÄ marknadsplatsen.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page