top of page

Minimera sockret och maximera hÀlsan - sÄ avslöjar du de dolda sockerfÀllorna

Visste du att tillsatt socker Àr den andra vanligaste ingrediensen i vÄra livsmedel? Det döljer sig inte bara i sötsaker, utan finns i rikliga mÀngder i allt frÄn sataysÄs och kryddblandningar till rÄgbröd och det som ser ut att vara en hÀlsosam fil med nyttiga magbakterier i.

Problemet med allt det dolda sockret Àr att det gör oss sjuka. Det bidrar till bukfetma, typ 2-diabetes och hÄl i tÀnderna. VÄren 2022 slÀppte den Europeiska myndigheten för livsmedelssÀkerhet, EFSA, en rapport dÀr de slog fast att vi behöver dra ner pÄ mÀngden tillsatt socker vi fÄr i oss. Det finns nÀmligen ingen sÀker grÀns för hur mycket socker vi kan Àta utan att riskera vÄr hÀlsa.


Socker mÀttar dÄligt och fÄr oss att överÀta

Alltmer forskning visar ocksĂ„ att tillsatt socker fĂ„r oss att överĂ€ta. Kalorier frĂ„n socker mĂ€ttar dĂ„ligt och nĂ€r vi inte blir mĂ€tta kommer vi att Ă€ta mer Ă€n vi behöver. Äter vi riktig mat, tycks vi i stĂ€llet Ă€ta lagom mycket. I en amerikansk studie uppmanade man deltagarna att minimera mĂ€ngden tillsatt socker, vetemjöl och ultraprocessad mat (som chips). I stĂ€llet skulle de laga mat frĂ„n grunden pĂ„ naturliga rĂ„varor och Ă€ta sig nöjda pĂ„ det. Efter ett Ă„r hade deltagarna i genomsnitt gĂ„tt ner fem–sex kilo utan att behöva rĂ€kna kalorier.

I en annan norsk studie testade man tre olika dieter. Gemensamt för alla var att man uppmanades att Àta mycket grönsaker, och att man minimerade sockret. Det ledde till flera kilos viktnedgÄng, trots en minimal kaloribegrÀnsning.


Matchecken – hjĂ€lper dig att hĂ„lla koll pĂ„ sockret

Men hur gör man dÄ för att kunna dra ner pÄ sockret? HÀr kommer vÄr app Matchecken in i bilden. Med hjÀlp av den kan du lÀtt bedöma hur stor andel fritt socker (tillsatt socker, juice eller juicekoncentrat) som en vara innehÄller. Du skannar streckkoden och appen svarar med en fÀrg: grönt, gult, rött eller svart. Du kan lÀsa mer om hur fÀrgmÀrkningen fungerar via denna lÀnk, men vÀljer du gröna eller gula varor kommer du att nÄ Livsmedelsverkets rekommendationer kring tillsatt socker.

Med appen blir det till exempel lÀtt att se vilken asiatisk sÄs som innehÄller lÀgst andel socker:



Med hjÀlp av Matchecken kan du ocksÄ vÀlja bort vissa mindre trevliga tillsatser med E-nummer. Info om allt det finns i appen eller via denna lÀnk.


Det finns ett liv efter sockret

Nu till det viktigaste: den mentala biten. För mÄnga Àr socker en viktig njutning, och mÄnga tÀnker att det kommer att bli fasligt trist att sluta Àta sötsaker. Det kan det ocksÄ vara till en början. De första dagarna eller veckorna kan suget efter socker vara oerhört starkt, men det brukar lÀgga sig efter ett tag. En dag slutar hjÀrnan att tjata om bullar, kakor och godis. MÄnga kan ocksÄ uppleva att de tappar smaken för det extremt söta. Till slut Àr det svÄrt att förstÄ varför man tyckte det var sÄ gott.

SĂ„ smaken Ă€r inte bara som baken – olika – utan den förĂ€ndras ocksĂ„ med tiden. Det gör att ett liv med mindre socker gĂ„r alldeles utmĂ€rkt att leva. En del upplever det till och med som befriande. Njutning gĂ„r utmĂ€rkt att fĂ„ frĂ„n riktig mat!

Vill du ladda ner Matchecken? Klicka hÀr för Apple och hÀr för Google Play.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page