top of page

Motionens enastÄende effekter

Anders Rosengren, leg. LÀkare och professor vid Göteborgs universitet inspirerar till trÀning i dagens blogginlÀgg. Anders Àr Àven grundare till Livsstilsverktyget - ett kostnadsfritt, digitalt verktyg som sÀtter hÀlsovanor i ett större perspektiv.

Motion och hjÀrnan

För nÄgra Är sedan gjordes en studie dÀr möss fick springa runt i hjul, ungefÀr som nÀr man cyklar pÄ motionscykel utan att komma nÄgonstans. Sedan undersöktes mössens hjÀrna. Forskarna utgick frÄn att trÀningen framför allt skulle pÄverka mössens motorcentrum, hjÀrnomrÄdet som styr rörelser. Förbluffande nog var mössens minnescentrum, inte deras motorcentrum, mest förÀndrat.


Det verkar vara likadant hos oss. Redan i trettioÄrsÄldern börjar minnescentrum krympa. För varje Är dör en halv till en procent av vÄra nervceller. TrÀning bromsar inte bara nervcellernas död, nya nerver vÀxer ocksÄ fram. Det gÀller inte endast minnescentrum. Nya blodkÀrl bildas i hypotalamus, sÄ att vi tolkar intrycken mer nyanserat och blir mindre stressade av smÄsaker. Och i pannloben, som Àr centrum för vÄrt tÀnkande, ökar kopplingarna mellan nervceller sÄ att vi blir mer kreativa och lÀttare ser lösningar pÄ de problem vi möter i vardagen.


Det kanske allra mest förvÄnande i forskningen om detta Àr att vanlig, enkel trÀning har lika god effekt som lÀkemedel vid mild och mÄttlig depression. MÀnniskor kan mÀrka att de blir gladare och piggare nÀstan omedelbart efter att de rört sig, Àven om det klingar av efter nÄgra timmar. Efter flera veckors regelbunden trÀning blir effekten dÀremot bestÄende. En förklaring kan vara att motion pÄ lÄng sikt ökar substansen BDNF, brain-derived neurotrophic factor. Ordet neurotrofisk kommer frÄn grekiskans ord för nÀring, och BDNF Àr verkligen som nÀring för hjÀrnan. Det skyddar cellerna mot skadliga Àmnen. Det stÀrker kopplingarna mellan dem. Det fÄr till och med helt nya nervceller att spira fram med sina tunna trÄdar.

Denna kunskap har funnits under flera Är men har först nu börjat fÄ genomslag. Hur mÄnga utredningar för oklar trötthet och olustkÀnsla hade inte kunnat kortas genom en provbehandling med motion? Hur mycket kostnader för kosttillskott för att förbÀttra minnet och humöret hade inte kunnat sparas? Enkla promenader, i en takt som ökar pulsen och ger andfÄddhet, Àr ofta en god början. TrÀning har ocksÄ positiva effekter hos personer med tidigare stroke, MS, alzheimer, ledsjukdomar och funktionsvariationer, Àven om den mÄste anpassas.

TrÀningen gör skillnad

Effekterna av trÀning Àr sÄ dramatiska att det Àr frestande att misstÀnka att det rör sig om överdrivna slutsatser frÄn enskilda studier, det dÀr som Àr sÄ vanligt nÀr det gÀller olika dieter. Men i motionens fall Àr evidensen stark. Inte bara konditionstrÀning utan ocksÄ styrketrÀning har effekt pÄ hÀlsan, i synnerhet hos Àldre. I en av vÀrldens största studier om kvinnors hÀlsa, vid Harvarduniversitetet, fann forskarna att en till tvÄ timmars styrketrÀning varje vecka förbÀttrade bentÀtheten och balansen och minskade risken för hjÀrtkÀrlsjukdom med tjugotvÄ procent.

Det har ocksÄ blivit populÀrt med högintensiv intervalltrÀning, sÄ kallad HIIT, som handlar om att under kortare tidsperioder ta ut sig nÀra maximal förmÄga. Det finns goda vetenskapliga belÀgg för att HIIT ger bÀttre kÀnslighet för insulin och lÀgre blodtryck inom nÄgra mÄnader, Àven om det Ànnu saknas forskning om effekterna pÄ lÀngre sikt.


Avslutningsvis vill jag ge dig lite bonusfakta:

  • Att bryta upp sittandet med en kort promenad eller lĂ€tt styrketrĂ€ning, t ex arm- eller tĂ„hĂ€vningar, en gĂ„ng i halvtimmen, förbĂ€ttrar insulinkĂ€nsligheten och metabol kontroll

  • En ökning av sĂ„ lite som 500 steg om dagen minskar risken för hjĂ€rtkĂ€rlsjukdom och förtida död med 2-9%

  • 5 min daglig motion med pulsökning har visats ge flera Ă„rs ökad livslĂ€ngd

  • BĂ€st effekt pĂ„ kĂ€rlen fĂ„r man med 150-300 min/vecka av trĂ€ning som fĂ„r upp pulsen och gör dig varm. Detta bör kombineras med 2-3 pass med styrketrĂ€ning pĂ„ det sĂ€tt som passar var och en.

  • Om du har svĂ„rt att komma igĂ„ng kan det vara hoppfullt att veta att fysiskt inaktiva mĂ€nniskor som började röra sig en kvart om dagen under Ă„tta Ă„r ökade sin livslĂ€ngd med tre Ă„r. En kvart per dag under Ă„tta Ă„r motsvarar 30 dagar. Som alltsĂ„ ger tre Ă„rs ökad livslĂ€ngd. Det fĂ„r nog sĂ€gas vara en investering med ovanligt bra utfall

GÄ in pÄ livsstilsverktyget.se/healthintegrator sÄ fÄr du mer inspiration om hur du tar hand om din hÀlsa bÄde idag och pÄ lÄng sikt!

Livsstilsverktyget bygger pÄ olika teman dÀr vetenskaplig fakta kombineras med personlig reflektion.

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page