top of page

VÄga öppna upp för alternativa finansieringslösningar!

Att satsa pÄ förebyggande insatser Àr helt centralt för att fÀrre svenskar ska drabbas av sjukdomar som psykisk ohÀlsa eller diabetes. I det arbetet kan nya finansieringsmetoder vara helt avgörande. Nu behövs regionala hÀlsoslussar för psykisk hÀlsa och politiker som vÄgar slÀppa pÄ alternativa finansieringsmodeller, det skriver Skandias hÀlsoekonom Jenny Wiener.

Psykisk ohÀlsa ökar

Enligt Skandias Ă„rliga rapport SamhĂ€llsförlusten för sjukskrivningar uppgĂ„r ”priset” för sjukskrivningarna i Sverige, i form av uteblivet arbete, till 71 miljarder förra Ă„ret. Att sjukskrivningarnas karaktĂ€r har förĂ€ndrats de senaste decennierna Ă€r ingen nyhet. I princip varannan sjukskrivning beror nu pĂ„ nĂ„gon form av psykisk ohĂ€lsa. Det innebĂ€r inte bara stort lidande för de enskilda individerna, det gör problematiken till en folksjukdom och en av vĂ„r tids stora utmaningar inom hĂ€lso- och sjukvĂ„rdsomrĂ„det.


För att komma Ă„t den psykiska ohĂ€lsan behövs ett landsomfattande förebyggande arbete göras. Bland annat mĂ„ste tillgĂ€ngligheten till samtalsstöd kraftigt öppnas upp. Det behövs fler hĂ€lso- och rehabvĂ€gledare som kan koordinera och se till att individer inte hamnar mellan stolar. I det arbetet bidrar vi gĂ€rna dĂ„ Skandia har en lĂ„ng historia av att arbeta förebyggande tillsammans med vĂ„ra kunder – och vi vet att det ger resultat. Vi har under mĂ„nga Ă„r kunnat se kraftigt minskade sjuktal hos vĂ„ra kunder, mycket tack vare entrĂ€get förebyggande arbete.


Ett framgÄngsrecept har varit arbetet med vÄr hÀlsosluss - en gemensam kontaktyta dit man enkelt kan vÀnda sig för att fÄ hjÀlp dÄ varningssignalerna dyker upp. Det finns stora möjligheter att förebygga ohÀlsa och sjukdom om man agerar i tid. Att regionalt runt om i landet ta vÄr modell och införa den typen av samordnande funktion med lÄga trösklar skulle kunna förhindra mÄnga sjukskrivningar, inte minst kopplat till psykisk ohÀlsa.

Det Àr samtidigt uppenbart att dagens vÄrd som fokuserar pÄ insatser som sÀtts in nÀr det redan Àr för sent inte rÀcker. VÄra sjukvÄrdspolitiker satsar inte tillrÀckligt mycket pÄ förebyggande arbete och det som krÀvs Àr att man mÄste vÄga flytta resurser frÄn kortsiktig budget till att investera mer lÄngsiktigt.







SÄ kan dina pensionspengar förebygga diabetes

Ett sÀtt att öppna upp för mer förebyggande insatser utan att det tar resurser frÄn primÀr- och akutsjukvÄrd Àr att ta in alternativa finansieringslösningar. Först dÄ kommer vi att kunna se en rejÀl offensiv nÀr det gÀller det förebyggande hÀlsoarbetet.


Sedan ett Är tillbaka pÄgÄr en sÄdan vÀrldsunik satsning i Region Stockholm. I samarbete med oss pÄ Skandia och SEB har Health Integrator pÄ uppdrag av Region Stockholm startat ett hÀlsoprogram som ska hjÀlpa personer som riskerar att utveckla diabetes typ 2. Skandias pensionssparare finansierar insatserna genom en hÀlsoobligation pÄ 30 miljoner kronor som löper över fem Är och avkastningen kopplas till utfallet av hÀlsoprogrammet. Obligationen Àr ett pilotprojekt som har potential att vÀxlas upp i större skala och dÀrmed stÀrka det viktiga förebyggande arbetet mot diabetes. Resultaten hittills Àr lovande; efter ett Är i programmet var majoriteten av deltagarna inte lÀngre i riskzonen för typ 2-diabetes.


Regionen kan satsa pÄ förebyggande insatser utan att det tar resurser frÄn budgeten och fÀrre stockholmare skulle dÄ utveckla diabetes. Dessutom vÀxer pensionspengarna bÀttre om programmet lyckas. Alla skulle vinna pÄ ett mer intensifierat sÄdant arbete; stat, kommun, region, företag och inte minst de individer som slipper utveckla sjukdomar.

Jenny Wiener, HÀlsoekonom pÄ Skandia

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page